• call img
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ

  • line
  • 444 24 98

Dakduklu Mineral - Yalvaç Olivin

firma sektörü

Sektör :

firma yetkilisi

Yetkili Kişi :

Rıdvan Dakduklu

reklam logosu
DÖKÜM KUMU

Olivinden imal edilmiş Döküm Kumu, 1450 ºC’deki sinterleşme noktası ve 1760 ºC üzerindeki erime noktasıyla demir dökümlerde (gri dökme demir, sfero dökme demir, temper dökme demir) mükemmel bir performans sağlarken, demir dışı dökümlerde de iyi performans göstermektedir Döküm kumu olarak olivinin kullanılması döküm firmalarına hem maddi anlamda hem de kalite anlamında önemli ölçüde katkı sağlamaktadır. Özellikle Mn’lı dökümlerde yüzey pürüzlüğünün önemli olduğu bu dökümlerde olivin kesin çözümdür. Ayrıca döküm sırasında dökülen metalik malzemelerle kalıp arasında , problemli durumlarda Olivinden yapılmış kalıplar tercih sebebidir. Silis içerikli kumlar döküm sırasında metal ile reaksiyona girmekte , olivin kalıp ise metalin bünyesine girmesine müsaade etmemektedir.

Dakduklu yüksek magnezyum içerikli olivin kumu, killerle kullanıldığında bağlama özelliğini artırır, bentonit ihtiyacını önemli derecede düşürür. Olivin’in bazik özelliği, onu manganez çeliği üretimi için ideal bir seçim haline getirir. Silika kumunun tam tersine, olivin kumu mangan çelikleriyle etkileşmez, yüzey taşlama maliyetlerini minimumda tutar ve yüksek temizlikte döküm sonuçları verir. İnce taneli olivin kumu yaygın olarak pirinç, bronz ve alüminyum dökümlerinde de kullanılır. Bu nispeten malzemenin nemsiz ve taneciklerin köşeli olması özelliklerine bağlıdır. Bu özellik tutarlılık ve düşük geçirgenlik sağlar ve bunun sonucunda çok iyi yüzey işlemesine sahip dökümler ortaya çıkar. Olivin kumunun köşeli parçacıkları iyice ezilmiş hali bile, dövme işleminin ardından hala gaz geçirgen olmasını sağlar ki bu da dökümlerde buharın kaçışı için çok önemli rol oynamaktadır. Olivinin, geri dönüş oranı silis kumuna göre çok daha yüksektir. Bu, termal şoklarda daha az yığılma ve daha az bozulma olmasından kaynaklanmaktadır.

Olivin’in bağlayıcıları:Piyasada yıllardır bulunan, Bentonit, Sodum Silikat, Camsuyu, kil gibi çeşitli Inorganik Bağlayıcılar, Olivin ile çok iyi sonuç vermektedirler. Ayrıca, Alfaset gibi bağlayıcılar da olivinle birlikte kullanılabilir. (Asidik karakterli furan türü reçineler olivinle KULLANILMAZ.)

Döküm kumu olarak Dakduklu olivininin kullanılmasıyla firmanıza katkılarını özetlemek gerekirse ;

Bazik karakterli olduğu için özellikle manganlı dökümlerde çok iyi sonuç verir.Olivin kumu çelikle reaksiyona girmediği için çok daha temiz yüzey verir.Tekrar kullanım oranı silise göre daha yüksektirÇevre dostudur.Silis kumu içerisinde serbest silika barındırdığı için silikoz hastalığına neden olduğu bilinmektedir.Olivin kullanılmasıyla iş ve işçi sağlığı güvenceye alınmış olur.Temiz yüzey elde edilmesinden dolayı boya gerektirmeyebilirTermal şoklara karşı dayanıklıdır.Daha kolay şekillendirilmektedir.Yüksek erime sıcaklığına sahiptirKromit ve Zirkon kumuna göre çok daha ekonomiktir
EBT KUMU


Yurt içi ve yurtdışındaki birçok demir çelik fabrikalarında hurda demirin ergitilme işlemi elektrik ark ocaklarında yapılır. Elektrik ark ocaklarında ergitilen sıvı çelik, ocağın alt kısmında bulunan EBT deliği diye isimlendirilen tasfiye deliklerinden pota ocaklarına aktarılır. Genel olarak bu EBT Delikleri döküm tamamlanıncaya kadar olivinden yapılmış EBT kumları ile doldurulur.

Kullanıldıkları yer itibarıyla EBT Kumunun kalitesi çok büyük önem taşımakta olup döküm deliği tapası açıldığında kumun kendiliğinden akması beklenir. Burada kalitesiz malzemeden üretilmiş ebt dolgu kumları sinterleşme yaparak kendiliğinden açılmaz ve oksijenle müdehale gerektirir. Buda kullanıcının zaman kaybetmesine neden olur. Bu olumsuz durumun süreklilik arz etmesi halinde ise kaybedilen vakit günlük döküm sayısını azaltarak kullanıcının ciddi ekonomik zarar uğramasına neden olur.

olivininden yapılan EBT Kumunun yüksek serbest açma oranı, üretiminin tecrübeli ve uzman kişilerce yapılmasından dolayı tüm bu olumsuzlukları ortadan kaldırır.

özellikleri

% 98 in üzerinde serbest açma oranlarına sahiptir

Yüksek MgO değerlerine sahip olup 1760 C sıcaklığa kadar dayanıklıdır.

Özel üretim tekniği ile üretilen Eryas EBT Kumunun tane yapısı köşeli değil, yuvarlıktır. Bu özellik EBT Kumuna akışkanlık kazandırarak sinterleşme yapmadan açılmasını sağlar

EBT Kumunun yüksek kaliteye sahip olması kullanıcıya zamandan ve işçilikten tasarruf yapmasını sağlar.

EBT Kumu olarak kullanılan her boyuttaki ürünlerimizin tane dağılımları; uzun yıllara dayanan tecrübeyle kanıtlanmış en doğru aralıklardır. Taneler birbiri içine girerek taneler arasında boşluk kalmasını engeller. Böylelikle curufun taneler arası boşluklara sızarak sinterleşmeye neden olmasıs önüne geçilir.

EBT Kumu üretimi sürekli kalite kontrol denetimi altındadır. Olası bir problem karşısında anında müdahele edilir.


KUMLAMA KUMU

Kumlama Kumu , püskürtme ile temizleme işleminde aşındırıcı sarf malzeme olarak kullanılmaktadır. Olivinin sertlik oranının 6,5-7 olması, tane yapısının köşeli olması, alternatiflerine göre yüksek kalite düşük fiyat avantajına sahip olması olivini kumlama sektöründe cazip hale getirmiştir.

Püskürtme ile temizleme işleminde aşındırıcı madde olarak kumlama kumunun kullanılmasıyla;

Olivin klorür içermediği için korozyon ve yapışma problemleri söz konusu olmayacaktır.

Olivin içerisinde bulunan demir (Fe2O4) olup demirin en kararlı halinde bulunmaktadır. Bu özelliğinden dolayı hava ve suyun içinde bulunan oksijen ile kimyasal reaksiyona girmez. Dolayısla oksitlenme söz konusu olmayacağı için temizleme sonrası yapılan boya işlemi daha uzun ömürlü olacaktır.

Olivin serbest silis içermez. Ve bu özelliğinden dolayı silikosiz hastalığına neden olmaz. Operatörlerle ilgili sağlık güvenliği kaygısını ortadan kaldırmaktadır.Kaldı ki olivin içecek sularının arıtılmasında ve tarımda gübre olarak da kullanılmaktadır. Oysa silis kumu çeşitleri içerisinde serbest silis içerirler ve bu kumun kullanıcıları için sağlık açısından kanserojen tehlike yaratmaktadır. Serbest silis içeren minerallerin silikosiz hastalığına neden olduğu gerekçesiyle çeşitli ülkelerde (Norveç,İsveç,İngiltere ve Hollanda gibi ) kullanımları yasaklanmıştır. Ülkemizde de 2009 yılında serbest silis içeren minerallerin kullanımı Sağlık bakanlığı tarafından yasaklanmıştır.

Olivin çevre dostudur. Çevreye zararlı bir etkisi bulunmamaktadır.Olivinin tane şekli köşelidir ve bu özellik yüzey temizleme hızını önemli oranda arttırmaktadır.Olivinin sertliğinin 6,5 -7 olması ise aşındırıcı madde olarak kullanılması için önemli bir özellik olup yüzey temizlemede yüksek verim kazanılmasını sağlar.

firma etiketleri Firma Etiketleri
BENZER FİRMALAR