• call img
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ

  • line
  • 444 24 98
firma logo

Kırcalar Kuyu Kebabı

firma sektörü

Sektör :

firma yetkilisi

Yetkili Kişi :

Adem Sürgit - Erdal Taşcı

reklam logosu

Kuyu kebabıKastamonu'yahas birkebaptürüdür. Özel olarak hazırlanmış kuyularda, dağlarda kekiklerle beslenmiş kuzular ile yapılanı makbuldür. Kuyuya atılan çam ağaçlarının közü ile ikibuçuk saatte pişen bir kebap cinsidir.

Kırcalar Kuyu Kebabı Kuyu kebabı denilince lezzeti ve kalitesi ile ilk aranılan firmadır. 30 yılı aşkın tecrübesi ve sektördeki ismiyle kebabta kalitenin tek adresidir.

1,5 metre civarında derinliğe sahip bir kuyunun içine döşenmiş tuğlalar ve bu kuyunun orta yerinde yakılmış ateşin sönmesi beklenir. ateş söndükten sonra bir çubuğa takılan kuzu gövdesi 2 saat kadar pişmelidir. Yani aslında bu yemek, sönmüş ateşin sıcaklığıyla pişen kuzu kebabıdır. Her ne kadar orjinali böyle olup arapların kültürüne ait bir yemek olsa da Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı pişirme biçimleri ve malzemeleriyle yapıldığına tanık olunmuştur. Ama en lezzetlisi ve Kastamonu kuyu kebabı olarak bilinen adresKIRCALAR KUYU KEBABIdır.

KEBABIN PİŞİRİLDİĞİ KUYU

Silindir şeklinde açılan kuyunun çapı şartlara göre değişir. Konak tipi bir evin bahçesine açılacaksa bir en fazla iki kuzuluk olmalıdır.Bu işi meslek edinen bir kebab lokantası için ise 8-10 belki daha fazla sayıda kuzunun içine rahat sallandırılabileceği genişlikte olmalıdır. Kısa bir ifade ile derinliği 2 metre, çapı ise 1,5 metreden aşağı olamaz. Kuyunun içi sarı çamur da denen kerpiç toprağı ile ve ateş tuğlası kullanarak veya kolay kızmasına ilaveten sıcaklığını koruyabilecek cinsten taşlarla örülür. Kuyunun çevresinde, tuğla ile toprak arasında, bazı hallerde iki, iki buçuk metreyi bulabilecek dolgu maddesinin doldurulduğu bir kısım bulunur. Bu dolgu maddeleri arasında kum, çakıl,tuğla, cam ve şişe kırıkları bulunabilir ki, bu maddeler kuyunun tavını korurlar. Kuyu örülürken orta kısmına bombe verilir ve bakınca yukarı doğru daralıyor görüntüsü hakim olur. Bu bombe, yanma esnasında ateşin yukarı gitmeyip döne döne yanmasını sağlar. Ağız kısmında kuyu halkası denen bir demir vardır ve bu demire kuzuların çengelleri takılır. En üste konan kapak etrafı saçla çevrilmiş olup tahtadandır.

KUYUNUN YAKILMASI VE HAZIRLANMASI

Yakılacağı zaman kuyuya 10-15 adet iri çam kökü çırasının yarması dikine dizilir. Çıra çok seri ve alevli yandığı için daima tercih sebebidir. Ayrıca çıranın reçinesinin kebaba ekleyeceği lezzetin de dikkate alınması lazımdır.Bir çengelle çıraların yananları alınır. Alınmadığı takdirde kebaba is kokusu siner ve tadını bozar. Kuyu içinde yanıcı madde kalmayıncaya kadar çengelle tek tek toplanır. Bundan sonra usta sıvadığı kolunu kuyunun içine sokarak tabını alır. Bu işlemle içeriye sarkıtılacak kuzuların kuyuda iki saat gibi ne kadar kalacaklarını ve ne sürede en iyi şekilde pişeceklerini tayin eder ki bu tamamen bir ustalık işidir. Kuyunun dibine bakır tavası içinde su konulur.Kuzu pişmeye başlayınca kızarırken nebati yağlar bu kabın içine akar, ateşe dökülmez; böylece de kuzu yanmamış olur, ayrıca kebabın yumuşak olmasını sağlar. Bu biriken yağlı suya pirinç salınarak nefis bir pilav elde edilir ki, bölgede buna biran pilavı denir.

firma etiketleri Firma Etiketleri
BENZER FİRMALAR