MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Front-end Back-end Nedir?
Front-end Back-end bir uygulamanın veya bir web sayfasının bileşenleridir. İkisi beraber çalışarak uygulamanın veya web sitesinin işlevselliğine yahut görünümüne katkı sunar. Adlarından anlaşılacağı üzere farklı görevleri vardır. Ama sürekli birbirleriyle iletişim kurarlar.
Mesela web sayfasında bir formu doldururken yazdıklarınız veri olarak sunucuya aktarılır. Sunucuda işlenir. İşlenme bitince tekrar başa döner ve yazan kişi olarak size sonuç aktarılır. İşte bu gidip gelmeler bu iki bileşenin birbiriyle olan iletişimi sayesinde gerçekleşir. Kullanıcıların gördüğü kısmı bir bileşen, görmediği ama arka planda işleyen kısmı ise diğer bileşen üstlenir. Böylece web sayfaları düzgün bir şekilde çalışır.
Front-end Ne Yapar?
Front-end web sayfasına giren kullanıcıların sayfada gördükleri ve gördükleriyle etkileşim içinde oldukları kısımdır. Yani web sayfasının adını yazdığımızda açılan ve gördüğümüz yüzü, bu bileşen yapar. Neler front-end ile oluşur?
Bu bileşeni kullanan ve geliştiren kişiler, web sayfalarının hem masa üstü bilgisayarda hem tablette hem de mobilde uygun görünmesini sağlarlar. Bunun için kullanılan başlıklar, paragraflar HTML ile oluşturulur. Renkler ve düzen oluşturma CSS ile yapılır. Açılır menüler, formları doğrulama butonu ise javascript ile gerçekleşir.
Back-end Ne İçin Kullanılır?
Back-end web sayfasını kullanan kişilerin fark etmediği, görmediği kısımda çalışan bileşendir. Bu bileşenin geliştirilmesi sunucu tarafından olur. Kullanıcı web sayfasında bir işlem yaptığında veya bir veri istediğinde arka planda çalışan bu bileşen verileri işler. Sonucu kullanıcı için hazırlar.
Back-end bileşeninin işlemesi için pek çok dil kullanılabilir. Pyhthon, Javascript, Php gibi diller en yaygınlarıdır. Verilerin işlenmesi, saklanması için veri tabanı kullanılır. Verilerin alış verişini sağlayan API’ler de arabirimleri oluşturur.