MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Fiziksel bir nesnenin mevcut durumunun değiştirilmesi amacıyla yapılan iş gücü anlamına gelen enerji, iş yapabilme yeteneğini göstermektedir. Her bir nesnenin iki çeşit enerjisi mevcuttur:
Detaylı bir şekilde incelediğimiz zaman kinetik enerjinin hıza, potansiyel enerjinin ise mesafeye bağlı olduğunu görmekteyiz. Her ikisinin de olması mutlak şekilde kütleye, nesneye ihtiyacı vardır. Kinetik enerjiyi incelemek daha kolay olduğu halde potansiyel enerjiyi anlamak daha zor olabiliyor.
Kinetik Enerji Nedir?
Herhangi bir nesneye güç uygulanması sonucunda ortaya çıkan eylem sürecindeki enerji kinetik enerjidir. Yani bir cisim hareket halinde ise bu cisimde kinetik enerji vardır. Bir nesneye güç uygulandığı zaman bu nesnenin kinetik enerjisi de artar. Kinetik enerjiyi belirleyen faktörlerin en önemlisi hızdır. Kinetik enerjinin üç türü bulunmaktadır:
Potansiyel Enerji Nedir?
Kinetik enerjiye anlaması ve kavranması zor olan potansiyel enerji herhangi bir nesnenin aktif iş yapmadığı zamanlarda sahip olduğu enerji gibi düşünülebilir. Burada hız değil, konum önemli. Tüm nesneler içerisinde belirli miktarda enerji depolar. Yani potansiyel enerji açığa çıkmayan enerjidir. Potansiyel enerji herhangi nesnenin yapabileceğini kinetik enerji ise yapabildiklerini göstermektedir. Depolanmış, durağan, aktif halde olmayan potansiyel enerji, hareket sonucu kinetik enerji ile açığa çıkmaktadır. Bir lastiği düşünürsek lastik gerdiğimiz anda onda potansiyel enerji depolanır, aynı lastiği geri bıraktığımızda bu enerji kinetik enerji olarak karşımıza çıkıyor.