MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Belirli zamanlarda bir işin yoğunluğunun yükselmesi ile çalışan sayısının arttırılması gerekmektedir. Özellikle tarım sektöründe hasat zamanlarında ekstra işçiye ihtiyaç duyulmaktadır. Bir diğer yoğun mevsimlik işçi alımı turizm sektöründe görülmektedir. İş Kanunu aracılığıyla belirtilen kurallara göre mevsimlik işçiler ile hem belirli süreleri kapsayan sözleşmeler hem de süresiz sözleşmeler yapılabilmektedir. Sezonluk yapılan sözleşmeler sezon bitimiyle sona ermektedir. Sezonluk sözleşmeler bitiminde işçiye kıdem veya ihbar tazminatı ödenmemektedir. İlk sezon sonunda işveren işçiye yeni sezonda kendisiyle tekrar çalışmayacağını bildirdiği takdirde tazminat ödememektedir. Bir bildirim yapılmaması durumunda ise işçi tazminat hakkı kazanmaktadır. Bir yıl dolmuşsa kıdem ve ihbar tazminatı, bir yıl dolmamışsa yalnızca ihbar tazminatı ödenmektedir.
Mevsimlik İşçilerin Hakları
Gibi haklar mevsimlik işçilerin kazanımları arasında yer almaktadır. Bir yılı aşan sürelerde hak kazanımları olması durumunda mevsimlik işçilere kıdem tazminatı ödenmektedir. Belirli süreli sözleşme yapılan işçiye gelecek sezon çalışılmayacağı bildirimi yapılmaması durumunda ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu süre mevsimlik işçiler içinde geçerlidir. Günde 11 saati geçmemek şartıyla belirli günlere bölünebilen sürelerin aşılması durumunda fazla mesai ücreti hakkı doğmaktadır. Sezonluk olarak çalışan mevsimlik işçiler için yıllık izin hakkı bulunmamaktadır.
İşsizlik Maaşı Almak İçin Gerekenler
İşsizlik sigortası fonuna aktarılması adına mevsimlik işçilerin maaşlarından da prim kesintisi gerçekleştirilmektedir. Yüzde 2 olan bu kesintinin yarısını işçi öderken diğer yarısı işveren tarafından ödenmektedir. Mevsimlik işçiler, geride kalan son 3 yıl içinde 600 gün sigorta süresini ve 120 gün süre ile hizmet akdini doldurmaları durumunda işsizlik maaşı almaya hak kazanmaktadırlar.