MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Plastik endüstrisi ve çevre konusunda dünya çapındaki tartışmalar son yıllarda giderek artıyor. Plastik ürünlerin yaygın kullanımı, okyanuslarımızdaki kirlilikten iklim değişikliğine kadar çevre üzerinde muazzam bir olumsuz etkiye sahiptir. Sizler için, dünyanın farklı ülkelerindeki tartışmalara odaklanarak plastik endüstrisini ve çevre üzerindeki olumsuz etkisini çevreleyen çeşitli tartışmaları inceleyeceğiz.
Özellikle deniz yaşamı söz konusu olduğunda yıkıcıdır. Plastik okyanuslarımızda biriktikçe, sayısız hayvan tarafından yenmekte, ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olmaktadır. Plastik yutulması sindirim sistemini tıkayarak yetersiz beslenme ve açlığa yol açabilir ve vücuda sızan toksinler organ yetmezliğine neden olabilir. Balıklar ve diğer canlılar plastik parçalarını yiyecek sanarak yuttuklarında acı çekebilir ve ölebilir. Plastik tüketiminin en küçük seviyelerinde bile birçok balık türü etkilenmekte ve tüm ekosistemler bozulmaktadır.
Plastikler Doğada Yok Olmuyor
Plastiğin bozulması uzun zaman alıyor ve çöp sahaları biyolojik olarak bozulmayan plastik malzemelerle her zamankinden daha hızlı doluyor. Bu daha da büyük bir soruna neden oluyor çünkü plastiğin kapladığı ekstra alan, çöp sahalarının artık diğer atık malzemeleri barındıramayacağı anlamına geliyor.
Plastik üretimi, petrol, doğal gaz ve kömür gibi sınırlı kaynaklar da dâhil olmak üzere önemli miktarda enerji ve hammadde gerektirmektedir. Bu da ne kadar çok plastik üretilirse bu değerli kaynakların o kadar çok tükeneceği anlamına gelmektedir. Plastiklere olan talep arttıkça, şirketlerin kaynakları yenilenebileceklerinden daha hızlı tüketmeleri daha olası olabilir.
Plastik Üretimi Sırasında Ortaya Çıkan Zehirli Kimyasallar
Plastik, her biri atmosfere salınan toksik kimyasallar ve malzemeler üreten çeşitli aşamalardan oluşur. Bunlar arasında benzen ve stiren gibi uçucu organik bileşiklerin (VOC'ler) yanı sıra partikül madde (PM), nitrojen oksitler (NOx) ve sülfür dioksit (SO2) bulunmaktadır. Plastik üreten fabrikalara güç sağlamak için fosil yakıtların yakılması da havaya karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gibi sera gazları salmaktadır. Bu yakıtların yakılması, astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilen yer seviyesinde ozon oluşumuna da neden olur.
Plastik endüstrisinin çevremiz üzerindeki olumsuz etkisi çok geniş kapsamlı olup, en endişe verici konulardan biri de toprak kirliliğine olan katkısıdır. Plastikler suyla temas ettiğinde, bisfenol A (BPA) gibi potansiyel olarak zararlı çeşitli kimyasalları toprağa sızdırır. Bunun bitkiler, hayvanlar ve insanlar üzerinde zararlı etkileri olabilir. BPA'nın insanlarda üreme ve nörolojik gelişime müdahale ettiği ve hayvanlarda kansere neden olduğu bilinmektedir. Plastikler ayrıca kurşun, çinko ve cıva gibi ağır metalleri toprağa sızdırarak ekosistemi daha da kirletebilir. Daha fazla plastik üretimi konusunda bilgi edinmek için lükten birmilyonnokta sitesini ziyaret ediniz.