• call img
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ

  • line
  • 444 24 98

Samsun'da Madencilik Sondaj Firmaları - Madencilik Sondaj firmaları Samsun | Birmilyonnokta

Samsun'da Madencilik Sondaj ile ilgili firmalarının listesi. Samsun'da Madencilik Sondaj Şirketleri

Samsun 'da Madencilik Sondaj Firmaları


Jeolojik Sektörler İçerisinde Sondaj Firmaları

Türkiye coğrafi unsurları ile birlikte çok farklı bir lokasyonda bulunmaktadır. Bunun tabii getirisi olarak ortaya birçok sektör ve firma çıkmaktadır. Bu bağlam da değerlendirilebilecek olan jeoloji sektörü kendine has bir takım sahalar meydana getirmiş ve bu sahalarda da yüzlerce firma faaliyet göstermektedir. Ülkemizde jeoloji denince akla gelen ilk hizmet kolu sondaj olmaktadır. Sondaj kelime anlamı itibariyle yerin derinliklerinde bulunan çeşitli unsurların teknolojik ve bilimsel yöntemlerle yeryüzüne çıkartılıp değerlendirilmesine imkân veren bir takım yöntemler bütünüdür.

Çağımızın en büyük sorunu gerek enerji kaynaklarının gerekse tabii olan kaynakların artan insan nüfusuna bağlı olarak giderek tükenmekte olmasıdır. Yaşlanmakta olan dünyamızın birçok doğal kaynağı azalmakta, insan nüfusunun öngörülebilir artışı göz önüne alındığında ise bu kaynakların insanlara yetmeyeceği açık bir şekilde ortaya konmaktadır. Bu açıdan bakıldığında sondaj firmaları oldukça önemli bir faaliyeti yerine getirmektedir. Zira içilebilir olan tatlı sudan toprak altındaki başkaca unsurlara kadar birçok madde sondaj faaliyetleri neticesinde yeryüzüne çıkartılarak kullanılabilir hale dönüştürülmektedir. Ülkemizde de bu konuda faaliyet gösteren birçok sondaj firması bulunmakta, bu firmalar teknolojilerle kendilerini donatarak her gün yeni metotlar ve uygulamalar ortaya koyarak müşterilere hitap etmeye çalışmaktadırlar.

Sondaj Firmaları Hangi Sahalarda Hizmet Sunmaktadır?

Gerek ülkemizde faaliyet gösteren gerekse dünyada bu sektörde yer alan firmalar birçok sahada sondaj faaliyeti gerçekleştirebilmektedir. Ancak sondaj dendiğinde akla gelen ilk unsur insanın yaşama kaynağı olan sudur. İçilebilir su kaynaklarının günden güne azaldığı ülkemizde ve dünyada su sondajı oldukça önemli bir mesela haline dönüşmüştür. Bazı ülkelerde içilebilir su kaynaklarının kişi başına günlük bir bardak dahi düşmediği göz önüne alındığında ülkemizin hala bu noktada birçok ülkeye göre şanslı olduğu söylenebilir. Ancak bilinçsiz tüketim çarpık kentleşme yeşil alanların tahrip edilmesi gibi birçok etkenle beraber yer altındaki içilebilir su kaynakları da giderek tükenmeye yüz tutmuştur. Bu noktada kaliteli hizmet sunan sondaj firmaları sayesinde yer altında yer alan tatlı su kaynakları insanların hizmetine sunulabilmektedir.

En kestirme tanımıyla Artezyen kuyusu dediğimiz mantıkla çalışan firmalar toprak altında biriken tatlı suyu birtakım yöntemlerle gün yüzüne çıkartmaktadır. Çok uzun zaman Artezyen kuyusu mantığı ile çalışan firmalar su devir daimine dayanan bu sistemde su çıkarma işleminin çok daha çamurlu olduğunu gördüklerinden çağın gereği olarak çeşitli teknolojik aletlerle daha temiz su elde etmenin yöntemini bulmuşlardır. Bu yöntem içerisinde yer altındaki suyu yer üstüne çıkartabilmek için su sirkülasyonu yerine havalı sirkülasyon metodu uygulanmaktadır. Bu metot su sirkülasyonuna göre çamurlu su oranını büyük oranda azaltmış ortaya daha temiz ve içilebilir su kaynağı çıkmıştır. Üstelik köpüklü olan bu sisteminde Artezyen kuyusundaki sisteme nazaran çok daha az materyal kullanılmakta kuyunun açılma ve imal süresi göz önüne alındığında masraflar oldukça düşük hale gelmektedir.

Sondajcı firma müşteriden gelen talep üzerine ilk önce kuyunun açılmasını düşünüldüğü bölgeye erişim sağlayarak bir zemin etüdü yapmaktadır. Bu zemin etüdü oldukça önemlidir, zira çok kayalık arazilerde ve yeraltı suyunun yetersiz olduğu durumlarda açılacak olan kuyu kendini dahi amorti edememektedir. Bunun yerine daha uygun zeminlerde ve bol yeraltı su kaynağı bulunan bölgelerde açılacak olan su sondajı çok daha efektif bir çözüm olmaktadır. Günümüzde bu hizmeti sunan firmalar her türlü zeminde kuyu açma hizmetini müşterilerine bir çözüm olarak verebilmektedir. Firmaların kullanmış olduğu makineler en sert zeminleri dahi bir gün içerisinde kuyu haline dönüştürebilmektedir. Kuyu açılan zeminler Granit gibi çok sert kayalarla dahi bezeli olduğu durumlarda kullanılan makinelerin kalitesine bağlı olarak 24 saat içerisinde 150 200 metre derinliğe kadar kazılabilmektedir. Bir günde 200 metre derinliğe inebilen bu teknolojiler sayesinde çok kısa bir sürede su sondajı mümkün olabilmekte ve böylece bireyler içme suyuna kavuşmaktadırlar.

Bu firmaların sunmuş olduğu hizmetler içerisinde yer alan Jeotermal sondaj su sondajı kadar yaygın olan bir uygulamadır. Ülkemizde jeotermal bakımından da oldukça zengin bir coğrafyadır. Bu sebeple birçok ilimizde Jeotermal sondajcılık yaygın bir hizmet sektörü haline gelmiştir. Bilindiği üzere dünyanın merkezine doğru inildikçe toprağın ve suyun ısısı artmaktadır.Merkezde bulunan magma tabakasından ortaya çıkan bu ısı sayesinde bazı bölgelerde yeraltı suları yüksek sıcaklıklara erişmekte ve bu şekilde Jeotermal dediğimiz sağlık için çok faydalı olan su kütleleri oluşmaktadır. Jeotermal su kütleleri birçok hastalığın tedavisinde de kullanılabilen Termal dediğimiz tesislere Can suyu veren ana materyaldir. Ülkemizde birçok yerde faaliyet gösteren bu termal tesisler Jeotermal sondaj sonucunda elde edilen suyu kullanmaktadırlar.Bu su içme suyundan farklı olarak en az 28 derece sıcaklıkta bulunmak zorundadır.Daha yüksek sıcaklıklara erişen Jeotermal sular termal tesisler tarafından soğutularak müşteriye kullanma olanağı sunulmaktadır. Jeotermal sondajın standart su sondajına göre çok daha farklı türleri bulunmaktadır. Bu konuda sondaj firmaları gerekli altyapıyı sağladıktan sonra çeşit izinleri de elde ederek sondaj faaliyetinde bulunabilirler.Normal suyun termal tesislerde kullanılabilmesi için mineral açısından çok zengin olması gerekmektedir. Özellikle kükürt noktasında oldukça zengin olan bu sular eklem rahatsızlıklarına ve romatizmalı hastalıklara birebirdir.Bazı bölgelerde Ortopedi ve Fizik Tedavi ile birlikte Jeotermal Tesisleri de konuşlanmıştır.Bu şekilde birbirini destekleyen sağlık ve sondaj sektörü Termal konseptiyle çok geniş bir müşteri profiline ulaşmıştır. Jeotermal sondaj kendi içinde farklı sondaj yöntemlerini de ortaya çıkarmıştır.Gradyan sondaj Jeotermal sondajı uygulamalarından birisidir. Bununla birlikte termal su kaynağının arandığı reenjeksiyon sondajları da arama üretim sondajı olarak tanımlanmaktadır. Jeotermal Sondaj 1000 1500 metre kadar toprağın altına girmeyi gerektirmektedir. Bu derinliğe ulaşabilmek için sondaj firmaları son teknolojilerle donatılmış olan sondaj makinelerini müşterilerin hizmetine sunarlar.

Daha Kaliteli Sondaj İçin Firmaların Uyguladığı Standartlar

Su ve çeşitli unsurların sondajla yeryüzüne çıkartılması uygulaması tüm dünyada takip edilen bir yöntemdir.Ülkemizde olduğu gibi yeraltı su kaynakları zengin olan ülkeler bu konuda oldukça ileri noktalara varmışlardır. Bununla birlikte ülkemizde de faaliyet gösteren sondaj firmaları teknolojinin gerisinde kalmayarak her türlü kolaylığı müşterilerini sunabilmektedirler.Bunlar arasında bulunan karot sondajları farklı bir yöntem olarak bilinmektedir. Karot sondajı, sondaj yapılan yerdeki ilerleme durumunu gösteren numunelerin çıkartılmasına imkân vermektedir. sondajın yapıldığı yerden alınan çeşitli formasyon numuneleri bulunmaktadır. Bu numunelere karot denir. Karot sondajı sondaj yapan firma ve sondajın yapıldığı lokasyonun sahibi için önemli bir veri toplama işlemidir. Bu sayede hem işçilik maliyetleri azaltmakta hem de sondajla birlikte ortaya çıkacak olan çeşitli durumlar öngörülebilir hale getirilmektedir. Karot sondajı ile ulaşılan numuneler gerekli incelemeye tabi tutulduktan sonra sondajcı tarafından arşivlemektedir.

Müşterinin talebi doğrultusunda sondaj hizmeti verildikten sonra sondajın kendi haline bırakılmaması gerekmektedir. Bu noktada da sondaj firmaları gereken bakım ve geliştirme hizmetini tüm müşterilerinin talep halinde sunabilmektedir. Çünkü sonuçlanmış olan kuyu stabil olarak duran ve bir saat gibi çalışan bir makine değildir.Yeraltı su dengelerinin sürekli olarak yağışa ve iklime bağlı olarak değişti düşünüldüğünde su sondajı neticesinde açılan bu kuyunun ciddi bir bakıma ihtiyacı olduğu ortaya çıkacaktır. Eğer kuyunun içerisindeki su istenen seviyede değilse firma tarafından su verimini artırıcı çeşitli çalışmalar yapılabilir. Bununla birlikte kuyunun mevcut durumuna göre daha fazla derinleştirilmesi de büyük bir önem taşımaktadır.Yeraltı su kaynağı azaldıkça daha derinlere inmek gerekmektedir. ayrıca kuyunun içindeki suyun hijyen ve temizliği de büyük bir önem taşır ve bu noktada da sondaj hizmetini veren firma gereken temizlik hizmetini kuyu sahibine sunabilmektedir.Yine kuyu içinde asit yıkamaları da yapılarak kuyu tam anlamıyla hijyenik hale getirilir ve içme suyu olarak kullanılmaya devam etmesi sağlanır. Eğer müşteri talep ederse kuyudaki suyun analizi de bu firmalar tarafından kolay bir şekilde yaptırılabilir.

Su çıkarma işlemi neticesinde müşteriye hizmet veren firmalar sadece bu uygulamalarla sınırlı kalmaz.Kuyudaki suyun yeryüzüne çıkabilmesi için kullanılan pompalar da oldukça derinlerde bulunan suyu sürekli olarak yeryüzüne çıkartmak noktasında çalıştığından dolayı zaman içerisinde yıpranıp arıza yapabilir.Bu arızalar içerisinde bulunan pompa sıkışması ancak son derece tecrübeli bir firmanın müdahale edebileceği bir durumdur.Yine sondaj kuyusundaki kuyunun derinliğine bağlı olarak yerleştirilmiş olan borularda bazen kopmalar meydana gelmektedir.Her iki durumda da az bir maliyet karşılığında bakım ve onarım işlemini müşteriye sunan sondaj firmaları çok önemli bir hizmeti yerine getirmektedir.

Yine bu eksende su sondajı sonrasında açılan kuyuda kullanılan pompaların yerleştirilmesi ve ömrünü tüketen pompaların değiştirilmesi vazifesine sondaj firmaları tarafından yerine getirilmektedir.Su kuyularında genellikle dalgıç pompalar kullanılır.Dikine uzunlukta olan bu pompalar suyun kolay bir şekilde yeryüzüne çıkmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca belirli dönemlerde bakımı yapılması gereken bu pompalar suyun hijyeni ve temizliği noktasında da önemli bir ekipmandır. Pompalarda meydana gelen arızalar su çıkarma faaliyetini yerine getiren firma tarafından giderilebilmektedir.

Yeraltı su kaynaklarının gerek kişisel gerekse askeri, yurt ve eğitim gibi kurumsal kullanımlar için yeryüzüne çıkmasında sondaj firmaları çok önemli hizmetler sunmaktadırlar.Bu hizmetleri sunabilmek için sondaj yaptırıp kuyu açtırmak isteyen kişilerin arama ve kullanma ruhsatlarını tanzim etmeleri gerekmektedir. Her iki ruhsatında bir yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu ruhsatların tanziminden sonra yapılması gereken ise kaliteli bir sondaj firması ile anlaşmaktır.Ülkemizde faaliyet gösteren ve dünya standartlarında suya ulaşmak için binlerce kuyu açan sondaj firmaları bulunmaktadır. Bu firmaların sunmuş olduğu kaliteli ve standart hizmetlerden faydalanarak suyun bulunduğu her yerde sondaj yapılabilmekte ve bu kuyular vasıtasıyla istenen kaliteli ve temiz suya ulaşılabilmektedir. Bizlerde site olarak jeoloji başlığı altında sondaj faaliyeti yapan firmalara yer vererek bu konuda desteğimizi sunmaktayız.

Devamını Göster

BLOG YAZILARI

2022-11-12

Sondaj Kuyularında Yalnızca Petrol ve Su Mu Aranır?

Sondaj yer yüzeyinde delik açmaya yarayan yöntemin adıdır ve genellikle

2024-09-12

Sondaj Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Sondaj Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır? Sondaj yeraltında bulunan maden, su, petrol

2023-01-14

Madenlerde Verimliliği Artırmak: İşletme Süreçlerinin Optimize Edilmesi

Bir madenin açılması ve işletilmesi, dikkatli bir planlama ve madencilik

2024-09-12

Vidanjör Nedir Ne İşe Yarar?

Vidanjör Nedir Ne İşe Yarar? Vidanjör, günümüzde birçok

2023-01-16

Madencilikte İş Güvenliği ve Sağlık

Madencilik sektörü iş faaliyetlerini zor koşullarda gerçekleştiren bir

2023-01-03

Madencilikte Kullanılan Donanımlar ve Yöntemler

Madenler aracılığıyla çeşitli cevherlerin çıkarılması pek çok

2023-01-14

Madenlerin Geleceği: Nasıl Olacak?

Madenler eski çağlardan beri insan yaşamında büyük bir yere sahip

2024-09-14

Son Yıllarda Kömürün Yerini Alan Doğalgaz Nasıl Oluşur?

Son Yıllarda Kömürün Yerini Alan Doğalgaz Nasıl Oluşur? Doğalgaz fosil

2023-02-02

Madencilikteki Yeni Teknolojiler Ve Uygulamalar Otomotiv Sektörünü Dönüştürüyor

Madencilikteki Yeni Teknolojiler ve Uygulamalar otomotiv endüstrisinde devrim

2023-02-07

Madencilikte Ekonomik ve Sosyal Etkileri

Madencilik tarih boyunca önemli ekonomik etkileri bulunuyor. Önemli iş

2023-01-14

Madencilik Endüstrisinde Yeni Teknolojiler ve Gelişmeler

Madencilik endüstrisi dünyanın en büyük sektörlerinden

2023-12-23

Değerli Taşların Gizemi

Değerli taşlar hem doğal güzellikleri hem de metafizik özellikleri sebebiyle