• call img
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ

  • line
  • 444 24 98

Altın Çizme

firma sektörü

Sektör :

firma yetkilisi

Yetkili Kişi :

Kemal Erkaç

Körüklü Çizme efelerin ve zeybeklerin kıyafetlerini tamamlayan en önemli unsurlardan biridir. Körüklü Çizmenin tercih edilme nedeni, özellikle Yörük kültrünün hakim olduğu Ege ve Akdeniz kıyılarında ata binmeyi kolaylaştırması, tamamen hayvansal ürünlerden yapıldığından yazları ayak terini emmesi, romatizmayı engellemesi ve kışın da soğuk havayı geçirmemesidir. Aynı zamanda tamamen doğal ürünler kullanılarak elde yapılması, körüklerin çizme içinde hava sirkülasyonunu sağlaması, giyenin zenginliğini gıcırdayarak belli etmesi gibi nedenlerden dolayı da Körüklü Çizme tercih edilir. Hatta körüklünün bu gıcırtısı, giyeni daha gösterişli hale getirir, gelenin itibarını önceden haber vererek ahaliye destur mesajı da verir.

Günümüzde Yörük kültürünü yaşatmaya çalışan kişilerce kullanılan Körüklü Çizme, folklor grupları, tiyatro, sinema gibi görsel sanatlarda kostüm olarak kullanılmaktadır. Deve güreşlerinde Yörük kültürünü yaşatmaya çalışan maddi gücü yüksek kişiler tarafından da giyilmektedir.

Efelik kültürünün tarih sayfalarında yerini alması ile Körüklü Çizmeye olan rağbet artmış, Körüklü Çizme namını efsanelerde duyurmaya devam etmiştir.

Körüklü Çizmenin İmalatı


Usta yapımına başlamadan önce, kişinin ayak ölçüsünü alır. Körükleri dantela gibi işlemeye başlarken, önce tabanı sağlam olsun diye uğraşır. Alt kısmını yapmak için başlar deriyi dövmeye maharetli elleri ile. Sonra o maharetli eller, derileri bir kenara toplar ve onları tabanla bütünleştirir. Doğal olmayana el sürmeyen usta, Körüklü Çizmeyi yaparken topuğunu bile tek tek tahta çivilerle işler. Her adımda isterse dünyanın çınlamasını körüklünün efesi, o zaman körüklünün tabanı tahta yerine metal çivilerle işler ustası. Efesi isterki o çınlamayla geldiği ta ötelerden duyulsun, "efe geliyor" desinler. Düşmanı destur desin, dostunun yüzü gülsün; o zaman çivi çaktırır körüklüsüne. Körüklünün topuk kısmı ise kösele deriden bükülerek hayat bulur ve hatta gerekirse kösele topuğun şeklini alana kadar altı kere katlanır.


Körüklü Çizmenin Özellikleri



Ustası körüklüyü yaparken asla yapay malzeme kullanmaz. Dana derisinden işler körükleri, tabanına kösele, içine koyun derisi ile can verir. Zaten hemen anlarsının gerçek deriden yapıldığını körüklünün. Ve hatta tamamen doğal kundura boyası kullanır ki usta, o yüzdendir kırmızı, siyah ve kahverengi renginde olması. Islandığında güneşe veya bir ısıtıcının önüne bırakamazsınız onu. Önce deriyi kurular sonra direk güneş görmeyen bir odada kendi kendine kurumasını beklersiniz.

Bu kadar doğal ürünün bir arada kullanıldığı başka bir ayakkabı varmıdır bilinmez. Eğer ayağınıza geçirirseniz körüklüyü, o zaman hissedersiniz bir efenin yenilmez ruhunu.

Peki körüklüye hayat veren doğal derileri ustalar nereden bulurlar? Ustalar, derileri ya kendileri gibi eski zanaatını bırakmayan küçük deri ustalarından ya da en güzel körüğe dönüşecek derilerin bulunduğu toptancılardan alırlar. Öyle ki körüklüyü yapmak için ellerine her deriyi almazlar, hepsini itinayla incelerler. Çünkü evvela deri, körükleri kırmaya ve bükmeye uygun olmalıdır. Ustalık yine burada belli eder kendini, ancak ustası anlar hangi deriden en iyi körüğün çıkacağını.

Efeliğin Sembolü Körüklü Çizme

Körüklü Çizme ustasını usta yapan, körüklerin eşit halkalar halinde çizmeye yedirilmesidir. Ustanın mührünü yansıtan körükler birbirine eşit çaplarda bir yılan gibi süzülür çizmenin etrafında. Yıllarca süren çıraklık döneminde ustasından öğrenilen bu maharet, çırağı ustalığa terfi ettirir. Günümüzde körüklünün ustaları aaz sayıda kalmıştır.

firma etiketleri Firma Etiketleri
BENZER FİRMALAR