MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Basın yayın kitle iletişim araçları için kullanılan ifadelerden birisidir ve dünya tarihinde köklü bir geçmişe sahiptir. Geçmişten günümüze basın yayın alanında sürekli bir değişim ve gelişim olmuş ve günümüzde bu değişim had safhaya ulaşmıştır.
Günlük dilde basın yayın kuruluşları dendiğinde başlıca kastedilenler şunlardır:
Basın yayın kuruluşları insan doğasının gereği olarak ortaya çıkmıştır. İnsan fıtraten çevresinde ve dünyada olup bitenleri öğrenme, öğrendiklerini ve düşüncelerini başkalarına duyurmak ihtiyacı hissetmektedir. Bu her insanın doğasında az çok vardır ve bu ihtiyacın giderilmesine yönelik teşebbüsler sonucunda basın yayın kuruluşları ortaya çıkmıştır. Medeni toplumlardaysa basın yayın kuruluşları dördüncü kuvvet olarak sayılmaktadır.
Basın Yayın Kuruluşlarının Amaçları
Basın yayın en bilinen tanımıyla içeriği sınırsız sayıda insana teknik çoğaltma ve yazı, ses ya da resimle yayma yoluyla iletilen iletişim aracı demektir. Bu sayede halka açık biçimde isimsiz, mekânsal bir dağılım ile izleyiciye ulaşmaktadır.
Basın yayın kitle iletişimini sağlamaktadır. Halka açık biçimde gerçekleşmekte, bu nedenle de prensip olarak herkes basın yayın araçlarının tekliflerine erişebilmektedir. Çağın olanaklarına göre basın yayın araçları ve fonksiyonları sürekli değişmektedir. Medeni toplumlarda basın yayın kuruluşları toplum çıkarlarına yönelik çalışırlar ve toplumu bilgilendirirler. Bunu yaparken de herhangi bir yere, bir kişiye ya da zümreye yaranmak, fayda sağlamak amacıyla değil, toplumun gerçeklere ulaşmasını amaçlarlar.
Basın Yayın Kuruluşlarının Görevleri
Basın yayın kuruluşlarının görevi halka doğru bilgiyi aktarmak, gerçeğin peşinde koşmaktır. Bunu yaptığı zaman Basın Yayın dördüncü kuvvet olarak aynı zamanda denetim görevini üstenir. Fakat baskıcı, despot, suç odaklı rejimlerde basın yayın kuruluşları oluşturulan rejimin en büyük paydaşlarından birisi haline gelirler. Bu da toplum için büyük bir risktir.