MÜŞTERİ HİZMETLERİ
İster kişilerin isterse de kurum ve kuruluşların sahip oldukları taşınmazları ile ilgili belediyelere bildirme işlemi anlamına gelen emlak beyanı belediye kayıtlarında hangi taşınmazın kime ait olduğunu gösteren belgedir. Emlak beyanı yaptırmanın belirli bir süresi ve şartları vardır. Ev, arsa ve iş yeri gibi taşınmazların tapusunu üzerine alan kişi ve kuruluş mutlak bunu devlete bildirmek zorundadır. Tapunun alınmasından aynı yılın sonuna kadar geçen sürede emlak beyanının yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde cezai işlemler devreye girmektedir. Bir yıl içerisinde alınmış birkaç taşınmaz var ise her bir taşınmaza aite emlak beyanı ayrı olmalıdır.
Emlak Beyanı Nasıl Verilir?
Emlak beyanı vermenin kendine özgü bazı özellikleri ve aşamaları mevcuttur:
Emlak beyanının verilmesi için tapunun fotokopisi, kimlik fotokopisi, yapının ruhsatı, taşınmazın bulunduğu adres, taşınmazın sahibinin ikamet adresi gereklidir. Bu evraklar tamamlandıktan sonra emlak beyanı verilebilir.
Emlak Beyanının Zamanında Verilmesinin Önemi
Tapu işlemlerinin hemen sonrası emlak beyanı süresi aynı yılın sonuna kadar devam eder. Bu işlem gerçekleştirilmediği zaman gayrimenkulün sahibi maddi cezalarla karşılaşmaktadır. Bu ceza taşınmazın gelir tutarı üzerinden hesaplanır ve üzerine aylık yüzde 1,4 oranında gecikme faizi eklenir. Ayrıca verginin daha az miktarda uygulanması için taşınmazının değerinin az gösterilmesi de cezai işleme neden olan durumlardandır. Bu nedenle emlak beyanı zamanında ve doğru bir şekilde verilmeli.