Son senelerde araç kiralama işlemi oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Bunun sebebi ise kiralık araçların tatil ya da iş seyahatlerinde daha avantajlı olmasıdır. Aracı belirli bir süre kullanacağınız için trafik sigortası, kasko ve vergi gibi giderler ile ilgilenmenize gerek kalmaz. Bu tür avantajlarla araç kiralama her geçen gün daha da popüler hale gelmiştir. Araç kiralama her ne kadar popüler bir işlem olsa da konu hakkında merak edilen pek çok soru bulunur. Bu soruların başında kiralık araçla kaza yapılırsa ne olur sorusu gelmektedir. Kiralık araçla kaza yaparsanız, yapmanız gereken şeyler kazanın durumunda göre değişmektedir.
Kaza Anında Ne Yapmak Gerekir
- Kiralık araçla kaza yaptığınızda; aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalısınız. Daha sonra kaza zaptı tutturmalı ve alkollü olmadığınızı göstermek için alkol raporu almalısınız.
- Kiralık araçla yaşadığınız kazaya başka bir araç da karışmışsa: diğer araca ait trafik poliçesinin fotokopisini, araç sürücüsünün ehliyet ve ruhsat fotokopisini almalısınız. Bunun yanında kaza tespit tutanağı tutmalısınız. Kaza tespit tutanağı tutarken hasarlı olan alanların fotoğrafı çekilmelidir.
Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?
- Yaşanan trafik kazasında kusurlu taraf sizseniz: Araç kiralama şirketi tarafından aracın tamir süresi boyunca araçtan kazanacağı kira miktarı sizden istenebilir. Bunun yanında araç full kaskoluysa kasko karşılar.
- Kaza sırasında uyuşturucu madde veya alkolün etkisindeyseniz tamamen kusurlu kabul edilirsiniz. Bu durumda hasarı kasko veya trafik sigortası karşılamaz.
- Kazada karşı taraf suçluysa karşı tarafın kaskosu ve trafik sigortası giderleri karşılar.
- Kiralık araç sözleşmeniz her şey dahil şeklindeyse ücret ödemezsiniz.
Daha detaylı bir şekilde bilgi almak ve haklarınızı öğrenmek için birmilyonnokta.com sitesini ziyaret edebilirsiniz.