Yedek Parça Tedarik Zinciri Yönetimi
Tedarik zinciri bir ürün veya hizmetin tedarikçiden son tüketiciye kadar olan kısımları kapsayan hareketlerdir. Kullanılan kaynaklar, kişiler, çalışmaların tümü tedarik zincirine girmektedir. Tedarik zinciri yönetimi ise otomotiv yedek parçalarının üretimi ve dağılımıyla ilgili tüm faaliyetlerin koordinasyonları, ürünlerin müşteriye kadar planlanması, tedarik edilmesi, teslim edilmesi gibi süreçleri kapsamaktadır. Tedarik zinciri yönetimi süreç aşamaları şunlardır:
- Strateji ve planlama,
- Satın alma,
- Üretim,
- Stok yönetimi,
- Depo yönetimi,
- Teslimat ve dağıtım,
- Sipariş yönetimi gibi.
Yedek Parça Tedarik Zinciri Yönetiminde Karşılaşılan Zorluklar Nelerdir?
- Tedarikçi Riskleri: Birden fazla firmanın birbiriyle iş yaptığı durumlarda risk ortamı mutlaka oluşacaktır. Sipariş verilen ürünlerin zamanında teslim edilmemesi, işletmede yaşanılan sorunlar, taşıma sırasında oluşan olumsuz durumlar bu risklerden bazılarıdır.
- Çevresel Riskler: Deprem, sel, doğal afetler gibi tehlikelerin yaşanması karşılaşılan zorluklardan bazılarıdır. Bu durumların önceden öngörülememesi yaşanılacak durumu hem maddi hem de manevi olarak daha da zorlaştıracaktır.
- Talep Riski: Değişen trendler, gelişen teknoloji talep edilen yedek parçalara, ürünlere olan ihtiyaçları etkileyebiliyor. Kişisel tercihlere göre şekillenen ürünler arayan kişiler bazen hız konusunda da ısrarcı olabilmektedir.
- Ekonomik Riskler: İş yapılan ülkelerdeki ekonomik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki yükselmeler her konuda sizi ve yaptığınız işi etkileyecektir. İşçiliğinin ve hammaddenin artması, ürün alımındaki fiyat artışı gibi durumlar olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.
- Takip ve Kontrol Riskleri: Tedarik zinciri yönetiminde iş yapılan firmaları iyi takip etmek gerekir. Firmaların iflas etmesi gibi durumlar sizlerin işlerini kötü bir şekilde etkileyecektir.
- Marka Değeri ve Güvenilirliği: Firmanız güven uyandırmayan bir imaj çizdiği zaman yaptığınız hizmetin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz bir durum olacaktır.
Yedek Parça Tedarik Zinciri Yönetimi Nasıl İyileştirilir?
- Güvenilir hizmetlerinden emin olunan firmalarla çalışılmalı,
- Aynı ürün farklı firmalardan temin edilmeli,
- Analiz ve planlama yapılmalı,
- Ekonomiye hâkim olunmalı ve gelişmeler yakından takip edilmeli,
- Teknolojik gelişmeler sürekli takip edilmeli,
- Yaşanabilecek doğal afetler ve çevresel faktörlere karşı bir hareket planlanması yapılmalı.