MÜŞTERİ HİZMETLERİ
Danışmanlık en temel haliyle, bir alanda uzmanlaşmış kişi ya da kurumların sahip oldukları bilgilerin ve becerilerin belirli bir zaman çerçevesinde hizmet verdiği kişi ya da kuruluşa aktarılmasıdır. Burada en önemli husus, danışman olarak hizmet veren kişinin ilgili alanda uzman ve tecrübeli olmasıdır.
Danışmanın sahip olduğu bilgi ve tecrübe hizmet verilen firmaya farklı bir yenilik, farklı bir yenilikçilik katmalıdır. Yani yeni bir şeyler vermelidir. Bununla birlikte danışman tarafsız olmalı, hizmet verilen kişi ya da kurumun çıkarları gözetilmelidir.
Günümüzde danışmanlık mesleği oldukça yaygınlaşmıştır. Bunun pek çok nedeni vardır ve en yaygını rekabet ortamının çok güçlü olması, rekabette öne çıkmak için yeniliklere gerek olmasıdır. Bu açıdan pek çok farklı danışmanlık türü vardır.
Danışman Ne Yapar?
Danışmanlık türlerine göre danışmanın yaptığı işler değişiklik gösterebilir. Buna göre danışman, kurum stratejisi belirleme, çalışma ortamında koordinasyon sağlama, iş programlarını planlama, iş akışını düzenleme, verimliliği arttırma, çalıma alanının ve hedeflerinin belirlenmesi başlıca yapılanlardandır. Ayrıca çalışma ortamının geliştirilmesi için fikirler üretme, gelecekte ortaya çıkabilecek sorunları öngörüp çözüm üretme, çalışan ihtiyaçlarını belirleme, fırsatları takip etme ve buna yönelik çalışmalar yapma da danışmanın yaptığı işlerdendir. Bütün bunlar detaylı gözlem ve analiz gerektirir.
Başlıca Danışmanlık Türleri
Danışmanlık mesleği her geçen gün yaygınlaşmakta ve daha farklı danışmanlık türleri ortaya çıkmaktadır. Bunlar için gerek sertifika eğitimleri düzenlenmekte gerekse üniversitelerin ilgili bölümleri açılmaktadır. Başlıca danışmanlıklarsa şunlardır: