• MÜŞTERİ HİZMETLERİ

  • 444 24 98

Plastik Sanayi: Tarihçesi ve Bugünkü Durumu

Plastik modern dünyanın en çok kullanılan malzemelerinden birisidir. Hayatın her alanında olan plastik bugün devasa bir sanayi kolu haline gelmiştir. Temelde plastik, karbon, hidrojen, oksijen, azot ve diğer organik, inorganik elementlerden oluşmaktadır. Polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülerek elde edilmektedir. Anlam olarak, kalıplanabilen, şekillendirilebilen demektir. Dolayısıyla plastik doğada hazır halde bulunmamakta, doğadaki elementlere insan tarafından müdahale edilmesi ile elde edilmektedir. Plastiğin elde edilmesi için belli bir sıcaklık, basınç ve katalizör kullanılarak monomerler reaksiyona sokulmaktadır. İlk üretildiğinde de daha çok toz, reçine ya da granül halde olmaktadır.

Başlıca Plastik Türleri

Plastik temelde üç ana grup altında toplanır:

  • Termoplastik
  • Termoset
  • Elastomer

Günümüzde plastiğe karşı bilinç artmaya başlamış ve doğada parçalanabilen biyobozunur plastik türleri de üretilmeye başlamıştır. Pek çoğu ham petrolün işlenmesi sonucu arta kalan malzemelerden üretilmekte ve yeryüzündeki petrolün sadece yüzde 4’ü plastik üretiminde kullanılmaktadır. Diğer hammaddelere nazaran daha ucuzdur ve imalatı daha hızlı ve daha kolaydır. Bu nedenle çok fazla tercih edilmekte, başta ambalaj sektörü olmak üzere otomotiv, beyaz eşya, elektronik, yapı, medikal gibi birçok sektörde tercih edilmektedir.

Plastiğin Tarihi

Dünyada ilk tam sentetik plastik 1907 yılında icat edilmiştir. Leo Hendrik Baekeland tarafından New York’ta Bakalit bu ilk plastiktir. Sonrasında pek çok kimyager plastik malzeme bilimine katkı sağlamıştır. Polimer kimyasının babası olarak da Nobel ödüllü Hermann Staudinger kabul edilmektedir.

Modern plastik büyük oranda doğalgaz ya da petrol gibi fosil yakıt bazlı petrokimyasallardan elde edilmektedir. Son dönemde ise mısır ve pamuk gibi yenilenebilir malzemelerden de plastik üretimi başlamıştır. 20. Yüzyılda plastik kullanımının artması aynı zamanda en yaygın çevre sorunlarından birisine neden olmuştur.

 



Enerji Tasarrufu İçin Yöntemler

Yaşanabilir bir dünyaya sahip olmak için her birey enerji kaynaklarının

Makine Tarihçesi: Nasıl Gelişti?

Makineler hayatımıza Sanayi Devrimi ile başlayarak girmiştir. Rönesans ve reform

Kinetik Enerji ve Potansiyel Enerji Arasındaki Fark Nedir?

Fiziksel bir nesnenin mevcut durumunun değiştirilmesi amacıyla yapılan iş

Reklam Türleri

Reklamlar geçmişten günümüze işletmeler için en temel

Türkiye'de Özel Eğitim Hizmetleri

Türkiye'de özel eğitim, ihtiyacı olan bireylerin eğitim gereksinimlerini

Evcil Hayvan Türleri Nelerdir Nasıl Beslenmelidir?

İnsanlar hayvanlarla yakınlık kurarak onları sahiplenmeyi severler. Hayvan sevgisi ile

İnternet Üzerinden Verilen Reklamların Satışlara Olan Etkisi

Uzun yıllardır hayatımızda olan reklam ve reklam ürünleri zamanına ve

Emlak Sektöründe Nasıl Para Kazanılır?

Özellikle yatırım için değerli nitelikte olan bölgelerde emlak