• call img
  • MÜŞTERİ HİZMETLERİ

  • line
  • 444 24 98

Yapı Denetim Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yapı Denetim kuruluşu, bir inşaatın en başından en sonuna kadar olan dönemde arsa sahibinin şahsı adına inşa aktivitelerini ve bu doğrultuda müteahhiti denetleyen kurumdur. Yapı Denetim kurumu, bir yapının imar planına, sağlığa uygunluğuna, standart kurallara uygun kalitede yapılacak oluşuna dair denetimini sağlar. Yapı inşaatları belirli bir denetim altında devam ettiriliyor olsa da arsa sahipleri yapacak oldukları hareketlerde özgür değildirler. Bu inşaatlar Yapı Denetim Kurumları ile birlikte iş birliği halinde devam edilerek oluşturulmaktadırlar. Yapı Denetim kurumları hakkında bilmeniz gereken bazı detaylar şunlardır:

  • Yapı denetim kurumları inşa edilen binaların temel atma aşamasından başlayarak, müşteriye teslime hazır hale geldiği son aşamaya kadar denetleyen bir kurumdur. İnşaatın aşamalarının uygunluğuna göre onay verir, bakanlık ile iş birliği halinde çalışır.
  • Yapı denetim kuruluşlarında denetimi yapan kişiler belirli bir seviyeye gelmiş, kıdemli mimar ve mühendislerdir.
  • Yapı denetim kuruluşları, yapı denetimi faaliyeti göstermekte olup başka hiçbir ticari faaliyette bulunmamaktadırlar.
  • Yapı denetim kuruluşlarında çalışan denetleme görevi ile yükümlü mühendis ve mimarlar da denetim süreci boyunca başka inşaat işleri ile ilgili faaliyette bulunamazlar.

Yapı Denetim Yükümlülükleri

Yapı denetim kurumlarının birçok farklı yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülükler doğrultusunda hak ve hukuka uygun olarak insanlara hizmet verirler. Yapı denetim kurumlarının bünyesinde bulunan kıdemli mimar ve mühendisler eşit ve adaletli bir şekilde standart kurallara uygun biçimde denetleme yapmak zorundadırlar.

  • Yapı denetim kurumları, denetimi sağladıklarına dair belirli kurumlara belge vermek ve yapıya ilişkin bilgileri bakanlığa bildirmekle yükümlüdürler.
  • Yapı denetim kurumları yapının ruhsat ve ekleri ile mevzuata uygun olarak yapılmasını denetlerler.
  • Yapı denetim kurumları yapım işlerinde kullanılan araç gereç ve ham maddelerin projeye ve standartlara uygunluğunu kontrol eder.
  • Ayrıca yapı denetim kurumları ürünlerin uygunluğunu kontrol etmenin yanı sıra bu sonuçları doğru bir şekilde belgelendirerek malzemelerin incelenmesini sağlar. Bakanlığa bildirir.

Yapı Denetim Hakkında

Yapı Denetim işinde bilmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Yapı Sahibi, yapım işi için anlaşma yaptığı yapı müteahhidini kendi vekili olarak atayamaz. Yapı denetimin zorunlu olduğu yerlerde, yapının ruhsatı yapı denerim kurumları tarafından alınmaktadır. Yapı ruhsatı alacak kişinin bir yapı denetim kurumu ile iş birliğinde bulunarak sözleşme yapması ve belgelendirmesi zorunludur.

 



Enerji Verimliliği Kanunu Nedir?

Enerji Verimliliği Kanunu Nedir? Enerji, günümüz dünyasının

Endüstriyel Robotlar Nasıl Doğdu?

Endüstriyel robotların doğuşu 1961 yılını bulmuştur. Bunun öncesinde

Ferforje Dekorasyon Ürünleri İle Eşsiz Tasarım Dokunuşları

Ferforje çeşitleri, genel olarak demirin özel teknikler ile işlenmesiyle

Tarımda Çevre Dostu Pratikler: Organik Tarım ve Toprak Sağlığı

Tarım insan hayatında vazgeçilmez bir yere sahiptir. Tarımsal üretimlerde

Hafta Sonu Brunch Keyfini Çıkarabileceğiniz En İyi Restoran Tavsiyeleri

Özellikle son zamanlarda oldukça popüler bir kavram olarak öne

Eğitim Yaklaşımları ve Öğrenme Metodolojileri

Eğitim ve öğrenme, insanların hayatları boyunca devam eden bir

Kına Gecesi Özel Konseptleri

Kına gecesi düzenleyen insanlar bu özel günlerinin unutulmaz olmasını

Madencilikte Ekonomik ve Sosyal Etkileri

Madencilik tarih boyunca önemli ekonomik etkileri bulunuyor. Önemli iş